2 Aralık 2011 Cuma

ALLAH'IN SIFATLARI

ALLAH'IN SIFATLARI     
Her Müslümanın, Allah'ın bütün kemâl sıfatlarına sahip, noksan sıfatların hepsinden de uzak olduğuna inanması farzdır.

TENZİHİ ve Selbi Sıfatlar

Vücûd
Kıdem
Beka
Muhalefetün lil-havâdis:
Kıyam Bi-nefsihî
Vahdaniyet

ZÂTÎ ve SÜBÛTÎ SIFATLAR
Hayât
İlim
İrâde
Kudret
Tekvin
Sem' ve Basar
Kelâm

ALLAH'ın isimlerinin analamları

ALLAH'ın isimlerinin analamları

1) ALLAH:-Tüm isim ve sıfatlan kendinde toplayan yüce Allah'ın zatının  başka hiçbir varlığa verilemeyen ismidir.

2) RABB: Terbiye eden  yaratan  besleyen  mâlik  en mükemmel  sahip tutan ve idare eden anlamlarına gelir. Rabb ismi  yüce Allah'ın umûmî isimlerindendir. Âlemlerin devamını sağlayan yüce Allah  onların Rabbi'dir. Allah'ın her türlü eksiklikten münezzeh olan Rubûbiyeti ve O'nun neticesi olan terbiyesi  besleyip büyütmesi olmasaydı  kainatta ne varlıktan  ne de tekâmül'den hiçbir eser bulunmazdı. Eğer bir kemâlimiz  bir terbiyemiz  ölçülü bir şekilde doğmamız  büyümemiz  yaşamamız ve ölmemiz varsa bunlarda yüce Allah'ın Rab sıfatının yansımasını görmemek mümkün değildir. Bu âlemde görülen ve bilinen her şeyde yüce Allah'ın sıfatlarının belirtisi vardır.

Allah’a şükür ne demektir

•    Şükür ne demektir?
Şükür “yapılan iyiliğe, verilen nimete karşı hoşnutluk, minnettarlık ve teşekkür hissi duymak, onun değerini bilmek” demektir.
•    Allah’a şükür ne demektir?
Allah’a şükür ise; Bizleri yaratan, yaşatan, esirgeyen ve koruyan Allah’a verdiği nimetlerden dolayı teşekkür etmektir. Diğer bir ifadeyle Allah’a şükretmek, onun verdiği nimetleri iyi değerlendirip, onun hoşnut olacağı şekilde değerlendirmektir
•    İnsanı teşekkür etmeye (şükretmeye) yönelten sebep nedir?
İnsan sahip olduğu nimetlerin, iyilik ve güzelliklerin farkına varınca, hoşnut olur ve sevinir. Bu durum onun mutlu olmasını sağlar. Bu durumun oluşmasına katkıda bulananlara karşı minnettarlık hisseder, bu duygularla onlara teşekkür eder. Değerini bildiğini ifade etmek onu üzecek söz ve davranışlardan kaçınır ve her zaman onu iyi duygularla anar.
•    Bir kimse bize bir iyilik yaptığı zaman neden teşekkür etmeliyiz?
Günlük yaşamımızda bize bir kimse iyilik ettiği zaman mutlu olur, ona teşekkür ederiz. Her zaman onu iyi duygularla hatırlarız. Çünkü iyilik yapan kimse bize değer vermiş, ilgi ve yakınlık göstermiştir.

ALLAH'A İNANMAK

ALLAH'A İNANMAK    

Ergenlik çağına gelmiş, aklı olan her erkek ve kadına ilk önce farz olan Allah'ı bilmek ve O'na inanmaktır. Allah vardır. O'nun varlığını anlamak ve bilmek için kendimize, kainata ve kainattaki yaratılış inceliklerine ve her şeyin yerli yerine konduğuna bakmak yeterlidir.
Evrende, (kainatta) hiç bir şey kendiliğinden olmuş değildir. mutlaka onu yapan ve ona şekil veren birsi vardır. Giydiğimiz elbise, kullandığımız eşya ve içinde oturduğumuz ev, bindiğimiz vasıta, bütün bunların bir ustası ve yapanı vardır. Bunun gibi bizi, bütün canlıları kainatı ve kainattaki akıllara durgunluk veren bu düzeni elbette bir yapan ve yaratan vardır. İşte O, Allah'tır. bizi yaratan ve yaşatan O'dur. Öldürüecek ve tekrar diriltecek olan da yine O'na inanmaktır.
Allah, vardır ve birdir. O'ndan başka tanrı yoktur. Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurulmaktadır:
"İlahınız bir tek ilahtır. O'ndan başka liah yoktur. O, Rahman'dır, Rahimdir."
Kainattaki ahenk ve düzen, tabiattaki kanunların birbirine uygunluğu, Allah'ın birliğine, O'nun hiç bir surette eşi ve dengi bulunmadığına açık bir delildir.
Kur'an-ı Kerimde Şöyle buyruluyor:
"Eğer yerde ve gökte Allah'tan başka tanrılar bulunsaydı, yer ve gök kesinlikle bozulup gitmişti. D
emek ki Arş'ın Rabbi olan Allah, onların yakıştırdıkları sıfatlardan münezzehtir."

ALLAH İLE İLGİLİ ATASÖZLERİ

ALLAH İLE İLGİLİ ATASÖZLERİ
Allah bir kapıyı kapatırsa ötekini açar.
İşi büsbütün bozulan, bir çıkmaza düşen insan karamsarlığa kapılıp Yüce Allah`tan umut kesmemelidir. Çünkü Allah rahmetini esirgemez, O`nun rahmeti boldur. Allah hiç umulmadık bir anda bir sebep yaratır ve çare gösterir, bize iyi imkânlar sunar. Yeter ki O`na inanıp güvenelim, O`ndan umut kesmeyelim.

Allah dağına göre kar verir (verir kışı).
Yüce Allah, her kuluna kaldırabileceği ölçüde yük, sıkıntı verir. Bu kimine az, kimine çoktur. Herkesin dayanabileceği kadardır.

Alkol ve Sigaranın Zararları

ALKOLÜN  ZARARLARI
  Bedensel ve ruhsal hastalıkların yanında, kişiler arası ilişkilerin bozulmasında, aile içi sorunların artmasında, çocuklar üzerinde yaptığı olumsuz etkilerle toplumsal sefalet ve önemli ekonomik kayıplarda yasal sorun ve intihar olaylarının büyük çoğunluğunda, trafik ve iş kazalarında alkol başta gelen bir sorumlu durumundadır. Buna göre alkolün zararları şu başlıklar altında toplanabilir.
  A. Fiziki Zararları: Alkol vücutta bir çok organa zarar vermekle beraber en çok beyinde tahribata neden olmaktadır. Beyne ilk etkisi yorum ve düşünceyi kontrol eden bölgeyi yavaşlatmasıdır. Böylece kişinin hatırlama, anlama, karar verme gibi normal akli görevlerini yürütmesine engel olur. Birey rahatlamadan dolayı önce kendini serbest ve neşeli hisseder. Ayrıca beyinde adale kontrol merkezine de zarar verdiği için kol ve bacak koordinasyonu bozulur (Özgen, S : 3).

Alışveriş Şiirleri



Alışveriş merkezi
güneş çıkmadan,
sıcak kavurmadan
servisle gitmeli alışveriş merkezine.
elde numaradan alışveriş sepeti,
aşağı yukarı gezinmeli.
arada bir oturup gelen gideni
dikkatlice izlemeli.
akşama kadar vakit çok,
aceleye gerek yok,
üstelik ortam da merkezi soğutmalı.
gelenler gidenler,
iki kat arasında yürüyen merdivenler.
evde oturulur mu hiç,
yapmasak da alışveriş,
nasıl olsa parasız
gidiş ve geliş.
bu sıcakta para harcamadan
alışveriş merkezinde vakit geçirmek
yapılacak en akıllıca iş...

Alışkanlık

ALIŞKANLIK
Bir köylü kadın, bir danayı doğar doğmaz kucağına alıp sevmiş, sonra da bunu adet edinmiş, her gün danayı kucağına alıp taşırmış; sonunda buna o kadar alışmış ki dana büyüyüp koskoca öküz olduğu zaman, onu yine kucağında taşıyabilmiş. Bu hikayeyi kim uydurduysa, alışkanlığın ne büyük bir güç olduğunu çok iyi anlatmış olacak. Gerçekten alışkanlık pek yaman bir hocadır ve hiç şakası yoktur. Yavaş yavaş, sinsi sinsi içimize ilk adımını atar; başlangıçta kuzu gibi sevimli, alçak gönüllüdür ama, zamanla, oraya yerleşip kökleşti mi, öyle azılı, öyle amansız bir yüz takınır ki kendisine, gözlerimizi bile kaldırmaya izin vermez...

ALİŞAR HÖYÜK Yozgat

ALİŞAR HÖYÜK Yozgat’ın 45 km güneydoğusunda, Alişar köyünün kuzeyinde bulunan bir höyük. Bir çukura kurulan höyüğün eni 520 metre, boyu ise bir kilometreye yakındır. Burası ilk defa 1927 yılında Şikago Üniversitesinden Vonder Osten başkanlığında bir heyet tarafından kazılmıştır. Çok düzenli olarak yapılan kazı işi 1932 yılına kadar aralıksız devam etmiştir. Sonunda eski, doğu-batı, güney - kuzey yollarının birleştiği merkeze yakın yerde Alişar Höyük meydana ç ...
Yozgat’ın 45 km güneydoğusunda, Alişar köyünün kuzeyinde bulunan bir höyük. Bir çukura kurulan höyüğün eni 520 metre, boyu ise bir kilometreye yakındır. Burası ilk defa 1927 yılında Şikago Üniversitesinden Vonder Osten başkanlığında bir heyet tarafından kazılmıştır. Çok düzenli olarak yapılan kazı işi 1932 yılına kadar aralıksız devam etmiştir. Sonunda eski, doğu-batı, güney - kuzey yollarının birleştiği merkeze yakın yerde Alişar Höyük meydana çıkarılmıştır. İç Anadolu’nun kronolojisini, eski kültürlerin birbirlerine geçişlerini ve devirlerini doğruya yakın olarak ancak bu kazılardan öğrenmek mümkün olmuştur.

Alişan Ödevi

Alişan (Gerçek adı: Serkan Burak) (d. 19 Haziran 1976, Bingöl/Kigi) Arabesk-Pop Müzik şarkıcısı.
Biyografi
Kiği, Bingöl'lü bir ailenin çocuğu olarak 19 Haziran 1976'da Bingöl ´de dünyaya geldi. Müzik piyasasına atılana kadar adı Serkan Burak Tektaş'tı. Müzik yeteneği, küçük yaşlarda ailesi tarafından anlaşıldı. Henüz iki yaşındayken, İbrahim Tatlıses'in "Sabuha", İzzet Altınmeşe'nin "Maden Dağı" adlı türkülerini ezbere okurdu. Okul yıllarında öğretmenleri ders arasında Alişan'a türkü söyletirlerdi. Bu, liseyi bitirene dek sürdü.
Alişan'ın en büyük amacı pilot olmaktı ancak ÖSS'den yeterli puanı kazanamayınca bu hayali suya düştü. Lise 1. sınıftayken, babasının maddi desteğiyle ilk kasetini yaptı. Ancak bunu, gerçek bir kaset çalışması olarak kabul etmiyor. Dedesi ve dayısının yakın dostu olan, Prestij Müzik'in ortağı Hilmi Topaloğlu tarafından keşfedilen Alişan, daha sonra firmanın diğer ortakları Mahsun Kırmızıgül ve Burhan Aydemir'in de desteğiyle ilk albümü 'Sana Birşey Olmasın'ı 1997'de piyasaya çıkardı. Albümün çıkış parçası "Kralı Gelse" adlı parçayla müzik dünyasında büyük yankı uyandırdı. Birde Alişan Fenerbahcelidir

Alışveriş Yaparken Dikkat Edilecekler

Ayıplı olan mal ve hizmetleri kabul etmeyin!
      Satın aldığınız mal ayıplı olabilir ya da size sunulan hizmet ayıplı bulunabilir. Satın aldığınız malın, ayıplı olduğunu anlarsanız, 15 gün içerisinde, bu malı satıcıya geri vererek; ödediğiz mal bedelinin iade edilmesini ya da aynı kalitede bir ürünle değiştirilmesini, ücretsiz onarımını, ayıbın nedeni kadar indirimin yapılmasını isteyebilirsiniz. Satıcı bu isteminizi reddetmez. Hizmetin ayıplı olduğunu görürseniz derhal en geç 30 gün içinde, yeniden yapılmasını, ödediğiniz bedelin iadesini isteyebilirsiniz.

Sözleşmesiz Taksitli Alış-Veriş Yapmayın!
      Taksitli ve ön ödemeli satışlarda yazılı sözleşme yapılması ve bu sözleşmenin bir örneğinin de size verilmesi zorunludur. Sözleşmeler sonrasında, sizi mağdur edebilecek beklenmedik bir durum ile karşı karşıya bırakacak bilgi eksiklikleri olmamalıdır.

ALIŞ VERİŞ ile ilgili fıkra ve resim ödevi

ALIŞ VERİŞ
Eski İstanbul'da bir yaptığı veresiye alış verişlerde pek borcunu ödemeyen bir memur varmış. Bir gün bir alışverişteyken çarşıyı denetleyen belediye başkanı adı Mehmet olan bu adama da hal hatır sormuş:
- Ooo Mehmet Efendi nasılsın?
- İyi alış veriş yapıyorum. Bu cevap üzerine ağzı Mehmet Efendi'den yanan dükkan sahibi hemen atılmış:
-Vallahi efendim şu ana kadar yalnızca aldı. Çok şükür daha bir şey verdiğini pek görmedik.