13 Ekim 2010 Çarşamba

AFRİKA - Afrika Kıtası - Afrika Kıtası Harita


AFRİKA
AFRİKAYA İLİŞKİN BİLGİLER


Yüz Ölçümü (Adalarla Birlikte) : 30.218.000 km2
Nüfus (Tahmin) : 504: 882.000 (1982)

Her yanı denizlerle çevrili olan Afrika kıtası yalnız Sina Yarımadasıyla Asya’ya bağlanır.






Doğal Kaynakları: Elmas ,altın, bakır, mangonez, boksit, uradyum, demir, kavçuk, kakao kahve, çay, pamuk, yün, gisal keneviri, yerfıstığı, palmiye yağı, kereste, petrol.

İlgi Çekici Yerler : Sahra Çölü, Nil, Nijer, Zaire Ve Zambazı Irmaklar; Victorya Ve Tanginaka Gölleri , Victorya Çağlayanı, Klimanjara Dağı, Mısır Pramitleri, Tab, Luksar Ve Kartaca Kalıntıları, Assuar, Kariba, Er Roseires Ve Akasombe  Barajları.

Afrika : Son yıllarda ekonomik sorunlar ile Etopya, Samali ve Güney Afrika gibi ülkelerdeki çatışmalar Afrika’nın gündemindeki en önemli sorunlar arasındadır. Asya’dan sonra dünya nın ikinci büyük kıtasıdır. Dünya nüfusunun yaklaşık onda biri (500 milyon insan) bu kıtada yaşar. Doğal kaynakların zenginliği ile önemli bir tarım ve maden üreticisi olan Afrika’nın dünya siyasetindeki rolüde giderek artmaktadır.

MADENCİLİK

            Afrikalılar 2000 yıldır demir, bakır ve altın gibi madenleri çıkartıp işletmektedir. Afrika’nın batısındaki ormanlık alanda çıkartılan altını eskiden Afrikalı tüccarlar Sahra Boyunca taşıyarak Avrupa ve Asya dan gelen altını kullandılar. Bu günkü Zimbabve de çıkarılan altın kıyıya taşınarak hindistana ihracat edilir. Eski tüccarlar Avrupalılara yeni dünya yaratana kadar altın gibi madenleri kullandılar. Sömürgecilik döneminde madencelik gelişti. Bir çok yeni maden yalağı bulundu. Günümüzün bağımsız Afrika devletlerinden maden kaynaklarının geliştirilmesine büyük önem verilmektedir. Kıtanın en gelişmiş madencilik bölgeleri Güney Afrika Cumhuriyeti, Zimbabve, Zambia ve Zaire’nin Katange yöresindedir. Bu bölgeden çıkartılan çeşitli madenler arasında en önemlileri altın, elmas, bakır, platin, uradyum, astbest ve kromdur.
            1950 lerde Lidya ve Cezair’in  Sahra bölgesinde zengin petrol ve doğalgaz yatakları bulunur. Petrol ve doğalgaz Nijerya’nın kıyı bölgelerinde Mısır Arap Cumhuriyetin de ve Gabon da da çıkarılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder