19 Mart 2010 Cuma

Pagerank nedir? Nasıl ölçülür?

Pagerank nedir? Nasıl ölçülür?

Pagerank metodu Google tarafından, sitelerin birbirleriyle orantılı olarak önemlerini yani kısaca popüleritelerini tespit etmek için bulundu. Bu metod oluşturulurken siteler arasındaki linkler baz alınarak internetteki topoloji örneklendi.

Page Rank'in ana fikri şöyledir: Eğer bir A sitesi B sitesinin linkini yayınlamışsa bunun nedeni B sayfasının A sayfası ziyaretçileri tarafından dolaşılabilecek olarak düşünülmüş olmasıdır. Bu yapıya göre A sayfası B sayfasının pagerankini yükseltmiş olacaktır.

Ancak Pagerank kavramı sadece bunlarla sınırlı değildir. Aşağıda belirttiğim iki fikir de önemli başrol oynar.

•A sayfası ne kadar yüksek pageranke sahipse B sayfasının pagerank değeri de buna orantılı olarak artacaktır.
•A sayfasında ne kadar az dışarı link varsa, B sayfasının pagerank değeri o kadar yüksek olacaktır. Bu mantığa göre A sayfası sadece B sayfasını link verilecek değerde görmüşse, B sayfasının pageranki çok daha fazla artacaktır.
Mantığı açıkladıktan sonra, bu sistemi gelin formülize edelim. Başlamadan önce açıklayalım, bu formülü Google'ın iki kurucusundan aldık. Formül şu ana kadar değişilik geçirmiştir ancak temel mantığı halen aynıdır.

A 1, A 2 , ..., An B sayfasına link veren sayfalar olsun. PR(Ak)'yı da A k sayfasının pageranki olarak kabul edelim. N(Ak) ise Ak sayfasının dış sayfalara verdiği link sayısı olsun. d ise 0 ile 1 arasında değişen ve genellikle 0.85 olan bir katsayı olsun.

Bu durumda PageRank'in matematiksel değeri şöyle olacaktır:

PR(B) = (1-d) + d x ( PR(A1) / N(A1) + ... + PR(An) / N(An) )

Belki bu formülün hem basit hem de karmaşık olduğunu düşünebilirsiniz. Basit çünkü sadece birkaç koşula bağlı, karmaşık çünkü hesaplamak için daha önceden başka bir sitenin pagerankini hesaplamanız gerekir.

Aslında bu çok basittir, tüm pagerankleri belli bir değere sabitlerseniz olur biter. Eğer her sayfaya aynı değeri verirseniz bu değeri kaç alırsanız alın sonuç değişmeyecektir

18 Mart 2010 Perşembe

18 Mart ÇANAKKALE Zaferimizin 95.Yılı

Dur yolcu! bilmeden gelip bastığın
Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın
Bir vatan kalbinin attığı yerdir.
Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda
Gördüğün bu tümsek, Anadolu’nda
İstiklal uğrunda, namus yolunda
Can veren Mehmet’in yattığı yerdir.
Bu tümsek, koparken büyük zelzele,
Son vatan parçası geçerken ele,
Mehmed’in düşmanı boğduğu sele
Mübarek kanının akıttığı yerdir.
Düşün ki, haşr olan kan, kemik eti
Yaptığı bu tümsek, amansız çetin
Bir harbin sonunda bütün milletin
Hürriyet zevkini tattığı yerdir.
Necmettin Halil ONAN

17 Mart 2010 Çarşamba

Nasıl Zayıflarım?

DİYETE BAŞLARKEN BUNLARI MUTLAKA YAPIN

1. Bir uzmana danışın. Size uygun bir diyet listesi versin.
2. Kan ve idrar tahlili yaptırın.
3. Bunları bir doktora gösterin. Diyetiniz size bol miktarda yumurta yada et önerebilir, ancak belkide kolestrol seviyeniz buna uygun değildir.
4. Kendinizi doğru motive edin.
5. Çevrenizden gelecek eleştirilere kulak asmayın. Diyeti bozduğunuz zaman suçluluk duygusu ile hareket edip, tamamıyla bırakmayın. Ertesi gün tekrar başlayın.
6. Alışkanlıklarınızı gözden geçirin ve size uygun olan bir beslenme modelini seçin. Geçirmiş olduğunuz hastalıklardan, yemek yeme saatinize kadar herşey diyetinizi etkiliyebilir.
7. Eğer imkanınız var ise bir spor salonuna üye olun ve egzersize zaman ayırın. Enerji tüketiminizi ne kadar çoğaltırsanız, kilolarınızda okadar çabuk gidecektir.

BİR HAFTADA KAÇ KİLO VERMELİYİM?

Normalde haftada 1,ila 1,5 kg verebilirsiniz.İlk birkaç hafta bu oranların üzerine çıkmanızda mümkündür. Ancak bu yağ değil, su kaybıdır. Eğer haftada düzenli olarak 2kg'dan fazlasını veriyorsanız yağ ile beraber kas dokusundan da kayıplarınız oluyor demektir. Dikkatli olun sağlığınıza zarar verebilirsiniz.
Yavaş yavaş verilen kiloların geri dönüşüde o kadar yavaş olur. Önemli olan seçtiğiniz beslenme modelinin size uygun olmasıdır.
Haftada 1kg'dan fazlasını vermeye çalışmayın. Vücudunuz nasıl yağ oranını yavaş arttırıyorsa sizde aynı şekilde yapın. Bir ayda alınmayan kiloların bir ayda verilmesi de mümkün değildir.

YAĞ YAKMA MAKİNASI OLUN

Sakın öğün atlamayın. Küçük porsiyonlar halinde azar azar yeyin.
Kaslar, vücuttaki yağların yakıldığı motor gibidir. Spor yapma alışkanlığınız olmasa bile, elinizden geleni yapın ve bu alışkanlığı kazanın. Hiç olmazsa fırsat buldukça yürüyün.
Hedefinizi aşama aşama belirleyin. Hedefleriniz belirgin ve ulaşılabilir olmalı.. Belirlediğiniz hedefleri eşinize, dostunuza söyleyin. Her aşamanın sonunda kendinizi ödüllendirin.
Esnek bir diyete uymak katı, lezzetsiz ve size kısa sürede çok kilo kaybettirmeyi vadeden bir diyetten daha iyidir.
Kendi yaşadıklarımdan yola çıkarak diyorum ki; Sizin cevap vermeniz gereken sinyaller, midenizin guruldadığı ve açlık hisettiğiniz zamanlardır. İştah açıcı, güzel ve cazip yemek kokuları aldığınızda, kendinizi yalnız hissettiğinizde veya üzgün olduğunuzda yedikleriniz doğrudan doğruya gıda ihtiyacınızın cevabı değildir..
Mümkün olduğunca kendiniz için doğru olanı seçmeye çalışın. Yemek yemeyi seven bir kişiyseniz (benim gibi), çok düşük kalorili ve kısa süreli diyetleri uygularken zorlanabilirsiniz. Yapmanız gereken dengeli bir beslenme planı çerçevesinde yediklerinizi azaltmaktır. Eğer başaramam diyorsanız bir zayıflama merkezine üye olarak sizinle aynı durumdaki kişilerle bir arada zayıflamayı deneyebilirsiniz. Unutmayın,vücudunuz en büyük sermayenizdir.

3 Mart 2010 Çarşamba

Manga 2010 Eurovision Şarkımız

Manga, bu yıl Norveç'in başkenti Oslo'da Türkiye'yi ''We Could Be The Same" isimli parçayla temsil edecek.

TRT Tepebaşı Stüdyosu'nda, Manga grubu üyelerinin de katılımıyla Eurovizyon şarkısının tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Manga grubunun Türkiye'yi ''We Could Be The Same'' adlı İngilizce şarkıyla temsil edeceğini söyledi.
Bu yıl Norveç'in başkenti Oslo'da Türkiye'yi temsil edecek olan Manga'nın şarkısı bugün ilk kez TRT 1 ve TRT Müzik kanallarından yayınlandı.
Norveç’in başkenti Oslo’da 25-29 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek 55. Eurovizyon Şarkı Yarışması’nda, Manga grubu Türkiye’yi ’’We Could Be The Same - (Aynı Olabiliriz)’’ adlı şarkıyla temsil edecek.

Eurovision Şarkısını Dinlemek İçin Tıklayınız...