14 Aralık 2010 Salı

Akdeniz Bölgesi Halk Oyunu ve Tarihi Eserleri

Akdeniz Bölgesi Halk Oyunu ve Tarihi Eserleri

HALKOYUNU
MENGİ: Ege bölgesi ve Akdeniz Bölgesinin bazı illerinde bu oyun türüne rastlamak mümkündür.
KAŞIK : Ellerinde ritim aracı olarak tahta kaşıklar bulundururlar.Güney Anadolu’nun Akdeniz’e uzanan kesimleri genellikle kaşıklı oyunlar bölgesi olarak gösterilir.Eskişehir , Afyon, Kütahya, Bilecik, Kırşehir , Konya, Mersin,Antalya, Bolu, Bursa...
AKDENİZ BÖLGESİ YEMEKLERİ

MAHLUTA
GÜLGAS

BABA HANNUŞ
FISTIKLI KÖFTE





TARİHİ ESERLERİ
Antalya'dan 50 km. uzaklıkta bulunan Aspendos antik kenti geçmişte Pamfilya Bölgesi'nin en önemli şehirlerinden biri idi. Kentteki en önemli mimari eser tiyatrodur. Mimar Zenon tarafından M.S. 2. yüzyılda yapılan tiyatro, Anadolu'nun en iyi korunan eski yapılardan biridir. 15.000 kişiyi alabilen Aspendos tiyatrosu, olağanüstü bir akustiğe sahiptir. Her yıl düzenlenen sanat festivali etkinlikleri çerçevesinde tiyatroda klasik konserler, operalar, baleler ve tiyatro eserleri sahnelenir. Aspendos aynı zamanda altın işleme ve mücevher kesim merkezidir.

Side, Türkiye'nin en önemli tarihi kentlerinden biridir. Antalya'nın 80 km. doğusunda küçük bir yarımada üzerinde yer alır. 25.000 kişilik tiyatrosu, bölgedeki tiyatroların en büyüğüdür. Hamam kalıntıları restore edilerek müze haline getirilmiştir. Apollo Mabedi, agora, anıtsal çeşmeler, surlar ve liman kalıntıları kentin en çok ziyaret edilen yerleri arasındadır.

Güzel plajlarıyla Alanya, ülkenin kentleşmiş tek tatil beldesidir. Modern Alanya, batı ve doğu sahilleri boyunca uzanır. Tarihi Alanya ise kentin tam ortasından Akdeniz'e doğru uzanan yarımadanın üzerinde yer alır. Selçuklu Devleti'nin kışlık başkenti olan Alanya'da Selçuklulardan kalma birçok tarihi eser bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder