12 Nisan 2012 Perşembe

Alp Arslan

Alp Arslan
Alp Arslan, Selçuk Türkleri'nin ikinci sultanı (1029 - 15 Aralık, 1072). Alp Arslan, Türklerin Ortaasya'dan Anadolu'ya gelişlerini yöneten askeri komutan ve hükümdardır.


Kariyer

Selçuklu Devleti'nin kurucularından Horosan Valisi Çağrı Bey'in oğlu ve Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey´in yeğeni olan Alp Arslan, bu devletin kuruluş dönemindeki güç koşullarda yetişti. Doğum tarihini çeşitli kaynaklar 1029 ile 1032 yılları arasında gösterir. Tarih yazarlarının çok yiğit bir savaşcı olarak tanımladıkları hükümdar çok küçük yaşta ata binip ok atmayı öğrendi. İlk gençlik yıllarında katıldığı savaşlardaki başarısıyla dikkati çekti ve babasının ölümünden sonra Horasan valiliğini üstlendi.

Tuğrul Bey 1063´de ölünce Selçuklu ülkesinde taht kavgaları başladı. Oğlu olmayan Tuğrul Bey, Alp Arslan´ın kardeşlerinden Süleyman'ı kendine veliaht seçmişti. Nitekim sultanın ölümü üzerine veziri Kunduri, veliaht Süleyman'ın sultanlığını ilan etti.

Bizansla savaş

1068'te Bizans İmparatorluğu'na karşı savaş ilan ettikten sonra, kaybettikleri savaşlar Türkler'i Ortadoğu'ya doğru geri çevirmiş; bu başarılar Bizanslılar'ı, Türkler'i çıkarmak için Malazgirt'e kadar getirmiştir. Alp Arslan 1071 yılında, Türk tarihinin en önemli zaferlerinden biri olan Malazgirt Savaşı'nı kazanmıştır. Bu başarı, Anadolu'yu Türkler'e kazandırmış, ve Anadolu'daki durumu tamamen Türkler'in lehine çevirmiştir. Bu dönemde Bizans bir nevi fetret devri yaşamıştır.Alparaslan, Bizans İmparatoru "Romen Diojen"in canını bağışlamış, onu sadece vergiye bağlayıp bir süre esir tutmuştur. Romen Diojen ülkesine döndüğünde halkı tarafından cezalandırılmış, gözlerine mil çekilmiştir.Ve Proti adasına sürgün edilmiştir.Gözlerinin kör edilmesinden dolayı oluşan yaranın enfeksiyonu sonucu ölmüştür.[1]

Alp Arslan, esir aldığı bir kale komutanı tarafından 1072 yılında şehit edilmiştir.

Kalıt

Türkmen takviminde 2002 yılından beri Ağustos ayı Alp Arslan olarak adlandırılmaktadır.

Konu başlıkları

1 Kariyer

2 Bizansla savaş

3 Kalıt

4 Referans



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder