17 Eylül 2012 Pazartesi

Anjiyoplasti Nedir?,Anjiyoplasti’ye neden ihtiyaç duyulur?


Anjiyoplasti Nedir?

Anjiyoplasti tıbbi bir yöntemdir. Bu yöntem ile cerrahi işleme gerek kalmaksızın tıkalı veya daralmış damarlar açılır. Anjiyografi ve girişimsel radyoloji alanında özel eğitim almış bir doktor, bu yöntemi özel bir bölümde(anjiyografi ünitesi) yapar. İşlem sırasında, doktor bir kateteri (ucunda balon olan ince bir tüpü) tıkalı veya daralmış damarınıza yerleştirir.Doktor, röntgen ışınları ve kontrast madde(damara verilen özel bir boya) yardımı ile anjiyoplasti için kateteri damardaki doğru yere yerleştirir. Doktor kateteri damardaki daralmış alana yerleştirdikten sonra balonu şişirir. Şişen balon damarı açar ve böylece kanın bu alandan geçişi sağlanır.



Anjiyoplasti’ye neden ihtiyaç duyulur?
Damarınızda tıkanma veya daralma varsa, anjiyoplastiye ihtiyaç vardır. Anjiyoplasti yapmayı gerektiren en sık neden ateroskleroz dur(Damar Sertliği). Ateroskleroz, yağ birikimlerinin(plakların) damarın iç duvarında birikmesiyle oluşur. Damarlar boru şeklinde yapılar olup vücudunuzun bütün organlarına kan ve oksijen taşırlar. Damarlar tıkandığı zaman dokulara(organlara) yeterli miktarda oksijen taşınamaz. Tıkanıklık anjiyoplasti ile açıldığında ise doku(organ) yeniden yeterli miktarda kan ve oksijen almaya başlayacaktır. Bu da şikayetlerinizi azaltacaktır. Bazı damar tıkanıklıkları cerrahi ile, bazıları ise anjiyoplasti ile en iyi şekilde tedavi edilebilir.
Anjiyografi ünitesine girdiğinizde ne olacak?

Anjiyografi ünitesinde bir çok özel ekipman göreceksiniz. Ünitede çalışan personel, sizin anjiyografi masasına yatmanıza yardım edecek ve sizi işlem için hazırlayacaktır. Bu işlemler şunlardır; kan basıncınızın(tansiyonunuzun) ve kalbinizin monitör yardımı ile takibe alınmasıdır. Eğer damar yolunuz henüz açılmamış ise, hemşire, işlem sırasında size serum ve ilaç verilebilmesi için damar yolu açar.
Anjiyoplasti nasıl bir işlemdir.

Daha önce anjiyo olmadıysanız, radyolji uzmanı anjiyoplasti yapmadan önce anjiyografi yapacaktır. Anjiyoplasti üç basamak halinde yapılır.
1) Anjiyoplasti kateteri tıkalı veya daralmış damara yerleştirilir.
2) Balon şişirilerek tıkalı damar açılır.
3) Anjiyoplasti kateteri geri çekilir.

İşlem sırasında duyabileceğiniz ağrıyı önlemek lokal anestetik madde enjeksiyonu yapılır.
Hemşire sizi rahatlatmak için damar yolundan veya kas içine ilaç enjeksiyonu yapar. Anjiyoplastinin tamamlanması bir veya iki saat alır. Radyoloji ekibi bütün işlemler boyunca herhangi bir sorunuza cevap vermek, sizin rahatınızı sağlamak ve yardım etmek için yanınızdadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder