12 Nisan 2012 Perşembe

Altı Nokta Körler Vakfı

Altı Nokta Körler Vakfı


Körlerin eğitilmesi, rehabilite edilmesi işe yerleştirilmesi verimli hale getirilmesi körlüğün önlenmesi ve sorunları doğrultusunda kamuoyu oluşturulması amacıyla 34 gerçek ve 12 tüzel kişi tarafından kurulmuştur.

Vakıf; katlanabilir beyaz baston, Braille (kabartma) yazı tableti ve çivi kalem yaptırarak Türkiye'deki tüm görmezlerin ihtiyacını ücretsiz karşılamaktadır. Ayrıca yazı tableti ve kalemi temin ederek ihtiyaç sahibi görmezlerin kullanımına sunmaktadır.

Derneğin Başlıca Amacı:

Körlüğe yol açan nedenlerin ortadan kaldırılması için gerekli önlemlerin alınması;

Ülkemizdeki körlerin ekonomik, toplumsal, kültürel, mesleki bakımlardan geliştirilmesi yolunda çaba gösterilmesi;

Körlerin çağdaş, demokratik, laik eğitiminin ve düzeylerinin yükseltilmesi ve onların topluma diğer yurttaşlarla eşit haklara ve yaşam standartlarına sahip bireyler olarak tam ve eşit katılımlarının gerçekleştirilmesidir.

a) Körlüğe yol açan başlıca nedenler ve önleme yollarını araştırmak, gerekli önlemlerin alınması için ilgililer ve yetkililer nezdinde girişimlerde bulunmak.

b) Körlerin tedavisi ve tıbbi rehabilitasyonu için ilgili kuruluşlar nezdinde çaba göstermek, yurt çapında göz taramaları yapmak ve yaptırmak.

c)Körlerin her yaş grubundaki ve her düzeydeki sanat, meslek, genel eğitim-öğretim ve rehabilitasyonları için gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak ve gereksinimi olan her düzeydeki görmeyen öğrenciyi burs ve kredi olanaklarından yararlandırmak.

d) Körlerin maddi ve manevi istismarına ve negatif ayrımcılığa karşı mücadele etmek,

e) Sesli, braille ve mürekkep baskılı yayınlar çıkartmak, kütüphaneler kurmak; söz konusu yayınların çıkarılmasını ve kütüphanelerin kurulmasını sağlamak.

f) Sportif etkinlikleri desteklemek,

g) Devlet sektöründe ve özel sektörde körlerin istihdamı için girişimlerde bulunmak; körler için büfe, gazete bayiliği vb.. işyerleri tahsisine çalışmak, serbest çalışan körlere vergi, kredi gibi kolaylıklar sağlaması için çaba göstermek.

h) Çeşitli amaçlara yönelik, yardım sandığı, döner sermayeli kuruluşlar, yurtlar, pansiyonlar,lokal, özel eğitim merkezleri ve vakıflar kurmak ve işletmek,

i) Dinlenme kampları, huzurevleri, misafirhane gibi sosyal tesisler kurmak ve işletmek.

j) Ülkemizin önemli sorunlarından biri olan sağlık sorununa katkıda bulunmak amacı ile ayakta ve/veya yatarak sağlık hizmeti sunacak tıp merkezi, poliklinik, teşhis merkezi ve hastaneler açmak, bu konuda faaliyet gösterecek sağlık işletmeleri kurmak;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder