17 Eylül 2012 Pazartesi

ANDIMIZ YAZARI REŞİD GALİP


ANDIMIZ YAZARI REŞİD GALİP
Reşit Galip (d. 1893, Rodos, Yunanistan), (ö. 5 Mart, 1934), Türk siyasetçi.
Rodos'ta doğdu. Ortaokulu bitirdikten sonra kardeşi Hüseyin Ragıp Baydur ile birlikte bir sandala binip Marmaris'e geçti, liseyi İzmir'de okudu. Kardeşi diplomatlığı seçerken kendidi tıp okumayı tercih etti. İstanbul Tıbbîye Mektebi'ni bitirdi. Öğrenciliği sırasında gönüllü olarak I. Dünya Savaşı'na katıldı, Kafkasya Cephesinde savaştı. Öğrenimini savaş dönüşü tamamladı ve aynı fakültede asistan olarak çalıştı. Müderris Muavinliği, Türk - Yunan Mübadele Komisyonu Türk Delegeliği, Sıhhiye Vekâleti Umumi Hıfzıssıhha Muavinliği, Serbest Hekimlik yaptı. 1923 yılının Mart ayında hekimlik yaptığı Mersin'e gelen Atatürk'e hitaben yaptığı konuşma ile önderi etkileyen Reşit Galip, kendisinden milletvekilliği teklifi aldı,

1925'te meclise girdi. Bir süre İstiklal Mahkemesi üyeliği yaptı, Atatürk'ün isteğiyle Serbest Fırka'ya girdi. II.(Ara Seçim), III. ve IV. Dönem Aydın Milletvekilliği ile Milli Eğitim Bakanlığı yaptı. 13 ay süren (19 Eylül 1932- 13 Ağustos 1933) döneminde Darülfünun'da üniversite reformunu başlattı; öğretmenlere genel bütçeden maaş ödenmesini sağladı. Yakalandığı zatürre nedeniyle istirahat etmek üzere bakanlık görevinden ayrıldı. 5 Mart 1934 günü hayatını kaybetti. Cebeci Asri Mezarlığı'na defnedildi. Reşit Galip Bey, evli ve 3 Çocuk babasıydı.
Ankara'da bir caddeye ismi verilmiştir. Hakkında Yener Oruç tarafından kaleme alınmış bir kitap bulunur: "Atatürk'ün Fikir Fedaisi: Dr. Reşit Galip" (Güner Y., 2007). İlkokullarda bayrak törenlerinde okutulan "Andımız" metni 23 Nisan 1933 günü Dr. Reşit Galip'in kaleminden çıkmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder