9 Aralık 2010 Perşembe

AKARSU VE YARARLARI

AKARSU VE YARARLARI
Fransa ve Almanya'nın tam aksine İtalya'da nehir yatakları yeterince büyük ve derin değildir. Po Nehri bu kuralın dışında kalmakla birlikte ülkenin sadece Kuzey bölümünü sulamakta diger nehirler ise su debisi bakımından çok zayıf ve oldukça kısadır. 

Bölge genelinde, küçük ölçekli olmalarına rağmen sık bir akarsu ağı vardır. Sakarya, Ergene, Susurluk, Meriç ve Biga Çayı bölgedeki başlıca akarsulardır.


AKARSU VE GÖLLERİMİZDEN NASIL YARARLANIRIZ 
1. Türkiyede bulunan akarsular, akışı düzgün olmayan akarsulardır. 
2. Yaz ve ilkbahar aylarında taşıdıkları su miktarı oldukça farklıdır. 
3. Onun için taşımacılık alanında akarsularımızdan yararlanma olanağı oldukça azdır. 

AKARSU VE GÖLLERİMİZDEN ŞU ALANLARDA YARARLANIRIZ ?
1. Su ürünleri elde ederiz. ( Balıkçılık vs. ) 
2. Taşımacılık alanında akarsu ve göllerimizden yararlanırız. 
3. Sulama alanında kullanırız. 
4. Elektrik enerjisi elde ederiz. 
5. İçme suyu elde ederiz. 
6. Tuz ve soda sağlarız. 
7. Su sporları yaparız. 

ATATÜRK BARAJININ 7 BİN YIL ÖMRÜ VAR 
DSİnin baraj yapımındaki hesapların güvenilirlik katsayısının çok yüksek olduğunu belirten Mümtaz Turfan, bunun en güzel kanıtının resmi rakamlara göre 20 bin kişinin öldüğü Marmara Depreminde de tek bir barajın bile hasar görmemesi olduğu kaydetti. Özellikle Yalova-Gökçe barajının tam deprem noktasının üzerinde olduğunu vurgulayan Turfan, 53 barajımızın bir tekin bile çizik kalmadı dedi. DSİ Genel Müdürü Keban Barajının 625, Atatürk Barajının ise tam 7 bin yıl ömürlü olduğunu açıkladı. Atatürk Barajına başlandığı 1935ten bu yana görev yapan bütün hükümetlerin emeği olduğunun altını çizen Turfan, Bir ara orada 10 bin kişi çalışıyordu. Öyle ki, seçim zamanı partiler orada propaganda yapıyordu dedi. 

BARAJLARIMIZ Türkiyede bugüne kadar uluslararası kriterlere göre baraj niteliğinde olan 504 adet depolama tesisinin yapımı gerçekleştirilmiştir. Burada özellikleri verilen (497 adedi DSİ tarafından yapılmıştır) 504 adet barajın bir kısmının (202 adedi) yapımı DSİ Büyük Su İşleri programından gerçekleştirilmiş, bir kısmının yapımı ise (302 adet) DSİ yatırım programının Küçük Su İşleri bölümünden Göletler (Alçak Barajlar) programından gerçekleştirilmiştir. Ancak uluslararası baraj kriterlerine (özellikle Uluslararası Büyük Barajlar Komisyonu ICOLDun kriterlerine) göre tamamı baraj olarak kabul edilen yapılardır. (Yüksekliği 15mden fazla ya da depolama hacmi 2 milyon m3den fazla) Baraj kriterlerine uymayan, yüksekliği 15 mden az ve depolama hacmi 2 hm3den az olan yaklaşık 50 adet depolama tesisi burada yer almamıştır 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder